Στις 8, 9 και 10 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Καστοριά, στο Νυμφαίο και στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Προγράμματος με θέμα «Ο φίλος μου – ο ήλιος μου: Εκφράζομαι δημιουργικά για την ‘’τέχνη’’ της φιλίας» και του Περιβαλλοντικού Προγράμματος με θέμα: «Ιστορίες του Νερού», που υλοποιούνται στο σχολείο μας κατά το τρέχον σχολικό έτος.

Την πρώτη ημέρα επισκεφθήκαμε το Νυμφαίο και το Κέντρο Προστασίας Αρκούδας, όπου περιηγηθήκαμε στον χώρο και ξεναγηθήκαμε από υπεύθυνους της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Αρκτούρος» στην ειδικά περιφραγμένη έκταση που φιλοξενούνται αρκούδες. Την ίδια ημέρα περπατήσαμε κατά μήκος της λίμνης και γνωρίσαμε τη γραφική πόλη της Καστοριάς.Τη δεύτερη ημέρα επισκεφτήκαμετο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών, όπου ενημερωθήκαμε για αυτόν το σημαντικό υγρότοπο από τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών με παρουσιάσεις και ξενάγηση. Είχαμε ακόμα την ευκαιρία να παρατηρήσουμε με κιάλια και τηλεσκόπια σπάνια πουλιά, όπως οι ροδοπελεκάνοι και να διασχίσουμε την πλωτή πεζογέφυρα που συνδέει την ξηρά με το μικρό νησάκι του Αγίου Αχιλλείου,το οποίο βρίσκεται στη μέση της λίμνης. Εκεί, περπατήσαμε στη φύση και επισκεφτήκαμε τη Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου, μοναδικό μνημείο που χρονολογείται από τον 10ο αιώνα μ.Χ.Την τρίτη ημέρα και στην πόλη της Καστοριάς, ξεναγηθήκαμε στο Σπήλαιο του Δράκου, όπου θαυμάσαμετον πλούσιο σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο, τις υπόγειες λίμνες, τις αίθουσες, τους διάδρομους και τις σήραγγες. Ταξιδέψαμε ακόμα και στο χρόνο με την επίσκεψή μας στο Ανοιχτό Μουσείο Δισπηλιού, σε έναν από τους παλαιότερους και πιο σημαντικούς νεολιθικούς λιμναίους οικισμούς σε ολόκληρη την Ευρώπη.Τέλος, εντυπωσιαστήκαμε από την επίσκεψη και την ξενάγησηστο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στη Μηλιά Γρεβενών με τα μοναδικά -παγκοσμίως- προϊστορικά ευρήματα. Η εκδρομή μας έκλεισε όμορφα με μια βόλτα στο λίμνη των Ιωαννίνων.

Απολαύσαμε ένα ταξίδι πλούσιο σε γνώσεις, εμπειρίες,όμορφες εικόνες και έντονες στιγμές που ζήσαμε όλοι μαζί και μοιραστήκαμε κοντά στη φύση, αλλά και στην όμορφη πόλη της Kαστοριάς.

Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί,

Αλεξανδρή Αθανασία, Γιαννικοπούλου Ελεάνα, Λάζου Ξένια, Σχοινά Μαριάννα, Μυλωνά Αθανασία